Yunanistana geçiş için tam gerekli belgeleri ve tutarları yazabilir misin hocam rica etsem?
Harcama Kalemlerim şöyle;
1- Yeşil Kart sigortası (Mecburi. Eğer bu belge yoksa çıkış yapamazsınız)
Bu sigortayı alacağınız süreye göre değişiyor. 1 yıla kadar alabiliyorsunuz ve 1 yıllık ücreti 250 Euro.
Bunun fiyatları da standart her sigortacı aynı fiyata yapıyor sanırım. Ben 15 günlük aldım en kısa süre bu ve 45 Euro+2.5 BSMV alındı.
Bu sigorta kaza durumunda karşı tarafın hasar masraflarını ödüyor. Sizin hasarınızı ödemiyor. Kendinizi korumak için de Kaskonuza ek teminat almanız lazım.
Önemli bir not, bu evrak yeşil bir kağıt ve bu kağıt olmak zorunda. Beyaz bir bilgisayar cıktısı geçersiz. Sigortacınızdan kesinlikle Yeşil kağıda baskı isteyin yoksa yaptırmayın.
2- Kasko Ek Teminatı (Kaza durumunda sizin hasarınızı ödemesi için) (Mecburi değil)
3 gün süre için 160TL ödedim. Sigortam Mapfreden di. Kaskonuzu nereden aldıysanız bu işlemi sadece orası yapabiliyor.
3- Schengen Vizesi (Mecburi)
Vizeniz var ise sorun yok, Eğer almak istiyorsanız 60 Euro+aracı firma ücretleri. Egeden adalara geçişte gümrükten vize uygulaması var ama sanırım onun maliyeti bundan fazla. Tek avantajı hemen veriliyor.
4- Kişisel Seyahat Sağlık sigortası (Mecburi değil)
Bu da süreyle orantılı 8 Eurodan başlayarak yukarı doğru çıkıyor. Burada bir acenteden yaptırmanız gerek.
5- Yeni standartlara sahip Ehliyet (Mecburi)
Şimdi buna mecburi yazdım ama şansa bağlı. Mesela benim ehliyet eski. Kuzenin yeniydi yunan gümrüğüne girerken o oturdu şoför kısmına. Yunan gümrük görevlisi de sormadı ne hikmetse.
Bu arada yeni ehliyet sadece yunana girince gerekiyor. İçeride eski tip ehliyetiniz de işe yarıyor. Biz yunan gümrüğünden geçince hemen şoför kısmına ben geçtim ve seyahat boyunca bi 200 km kısmı sadece kuzen sürdü. Ben 1500KM yi sürdüm.
Bu kadar.
En önemli konuyu unuttum. Araç ruhsatı kimin üzerine ise onun arabada olması gerkeiyor. Eğer o kişi araçta yoksa Türkiyeden çıkış yapamazsınız.
Ayrıca deneyimimden tavsiye, İpsala gümrüğüne yaklaşırken son bir benzin istasyonu var. Deponuzda %75 benzin olsa bile yine orada fulleyin. Mümkün olduğunca yunandan yakıt almamaya bakın.
soru varsa alabilirim tekrar.
Şu yeşil kart sigortası mevzusu olmasa sürekli gider gelirim. 1 yıllık schengen var, tek masrafım kendi aracıma kasko ve harcadığım benzin olacak.