Merhaba. 2013 model Octavia dti aracıma interneten varta e39 agm start-stop ki akü aldım. Özel bir serviste değiştirdim aküyu. Taktirmadan önce voltmetre ile olctum 12,66V gösteriyordu. Araç üstünden akü yüzdesine baktığımda %70 dolu gözüküyor.
Montajdan sonra
2. Gün ilk çevirmede volt değeri 11.8V gösteriyor araç çalışınca 14,3V oluyor.
Bekleme 12,5V gösteriyor. Kafama takılan yer ufak bir kitapçık la birlikte geldi.
Akü değeri 12,5V tun altındaysa şarj edin yazıyor. %70 doluluk oranı normal mi?
Şimdi ben bu aküyu şarj ettirmem mi lazım yardımcı olur musunuz? Yoksa herşey yolunda mı?
Varta aku iyidir. Akunun mevcut degerleride iyi merak etme. Ancak ilk taktigindaki 12,66 gorup %70 gormen ve hemen sonraki gun12,5 gormende ufak bir durum var. Muhtemelen 12,66 yi aku dinlenmeden olctun. Ama onemli degil. Kontak kapali bosta 12,4 V altini gorursen akude sarj etsen iyi olur bunu harici bir aygitla veya aracini yeterli sure calistirarak yaparsin. Uzun sure 12,4 ve altini gorurse arac mutlaka redresor sarji yaptir (gelecek icin soyledim). Bosta 12,5 ustu goruyorsan, Mar pozisyonunda 12 alti olmamali, muhtemelen 11,8V degerini beklemeden gorursun bu surede arac butun test islemlerini yapar ve birmiktar akim ceker ama takribi 15 20 saniye beklersen o voltaj once 12 bir kac saniye sonra da 12.1 12.2 vs degerlerine gelir. Asil onemli olanlardan biride marsta voltaj dusumudur. Marsta muhtemelen senin aku 12.5 te ise kor yukte 9,8 9,7 V gibi duser. Bu normaldir. Tam sarli olunca iyi bir akude 10V 10,2V gibi deger goruluyor. Marj esnasinda 9V altina duserse o aku sikintilidir.
Sarj voltajina gelince 14,3 normaldir. Uzun sure kullanir aku tam sarjliyken ve calisirken tum elektrik tertibatini kapatirsan sarj dinamosunu 12,5 12,7 gibi bile gorursun bu aku tam sarjli demek akim cekmiyor dolmak icin, asiri bossa akun sarj dinamosundan gelen degeri 14,7 14,8 bile gorebilirsin. Burada aku asiri desarj olmus oluyor, istesende dinamo onu dolduramiyor, bu durumda sulfatlasma oluyor, akuyu mutlaka redresor sarjinda desulfat modunda sarj edip sonra yine redresorle normal bir sekilde sarj etmek gerekiyor.
Senin aku su an bunlara ihtiyaci yok gibi.
Birde cakmakliktan da olcumleri yapabilirsin, ben hep ayni degerleri okuyorum aku ustunden ve cakmakliktan. Ama sakin kisadevre yapma sigorta yanar. (Yagmurlu ve ayaz altinda olcum yaptigimda cakmaktan olcmek iyi oluyor, birde kirlenme endisesi oldugunda). Varta iyidir varta kolay gelsin...