@mşah @Levcho @rsimsek @dryusufbal
Selam arkadaşlar,
Malum havaların soğumalarıyla birlikte 1 yıl yaşlanan akülerimizin durumları nedir? Ölçümlerde ve performanslarda değişiklik var mı?
Arkadasın passatında 4 yıllık 68A varta AGM (aracın orjınal ilk ustundeki) aküsünü dün ölçtüm. aracım geç alıyor gec alıyor dediği araç 1 1,5 sn farkla start aldı ilkinde. Beklemiş haldeki aküsü bile 12,6V idi, marşta da 10,2 ve 9,8V ile marşladı.
Adamın performansı düştü dediği akü bu.
Benimki 1 senelik EFB 70A Varta ölçümler neredeyse aynı ki ben ayda 1 civarında şarjlıyorum.
Sizlerde vaziyetler nasıl?
Al benden de o kadar !! :confused:
Benim "yeni" akü 6 aylık oldu henüz (Varta agm). Bu yaz sezonunda en fazla 1500km anca geçtim. 2 hafta boyunca marşa bazmazsam, 12.2 lere düşüyor voltaj (kontak kapalı). Kontağı açınca 11.8 leri görüyorum ve marş süresi 2-3sn geçiyor bazen.
Havaların soğumasıyla, geç marş almalar bende ciddi nüks etmiştir ve kafamı çok kurcalamaktadır.
Arabanın orjinal aküsü sankı bu duruma düşmemişti son dönemde.
Bir çok kişinin dile getirdiğini ben de söyleyeceğim. Üstünde fabrikasyon gelen akü ve lastikler çok daha sağlam ve istikrarlı oluyor. Bence de bu doğru.
Ayrıca, düşük güç, diğer sistemleri de bir nevi etkilemektedir düşüncesindeyim. Orneğin DSG mekatroniğine falan, hassas kart devrereleri bunlar.
Aküyü şarj etmek benim için çok çok da zor değil, ancak zaman geçtikçe gına gelmeye başlıyor. Ortak apartman garajı, garajda priz yok, üçüncü kattan kablo sarkıtmak ve sürekli onu gözlemlemek beni sıkmaya başladı.
İki soru size ; (Hepimiz bir takım tecrübeler edindik ve teknik bilgimiz de var.)
* 1 KVA kesintisiz güç kaynağı ile kaç saat şarj edebilirim aküyü? Benim şarj cihazın çıkışı 1.5A.
* 1 KVA kesintisiz güç kaynağı ile akü şarj aletini beslememde bir sorun oluşur mu? Sinüs inverter falan gerekli olabilir mi akü şarjı için?
Şöyle düşündüm, ufak bir kgk alayım, her hafta sonu rutin 1 saat falan neyse şarj edeyim. Kablo çekmektense, kgk ile daha kolay olacak düşüncesindeyim.
Bu hafta sonu bir test yapmaya düşünüyorum, emanet bir kgk bulmaya çalışacağım, onunla denerim. Hatta perşembe akşamına bakacağım. Kafaya taktım, kurcalıyor.