Normal akü ya da EFB akülerde 6 - 7 aydan sonra başlayan sülfatlaşma işlemi, AGM ya da jel akülerde 24 aydan sonra gerilimde düşme başlıyor aslında. Bu konuda uzman değilim, ama akü alırken 20'ye yakın makale okudum. Hatta Varta'nın Türkiye distribütörü olan Karatgüç'ten yetkililer ile yüz yüze görüşüp istişare etmişliğim bile var
Seni fazla yormayayım istersen ben açıklayayım:
Sülfatlaşma kurşun asit akülerin hepsinde (tipi ne olursa olsun) 12.6V altına indiği andan itibaren başlar ve enerji kaybettiği sürece devam eder. Öyle 2 ayda başlar 5 ayda başlar 3 senede 5 senede başlar diye bir zaman kavramı yok. Enerji kaybedip kaybettiği sürece tepkime başlamıştır zaten ve süregelir. Zaten başlamıyorsa elektrik enerjisi alamazsın orada bir sorun vardır.
Şayet akün her ne tip olursa olsun eğer o akü bir kurşun asit akü ise tepkime, çevrim, çalışma prensibi aynıdır. Aynı değilse o zaman kullandığın batarya kurşun asit tabir edilen batarya cinsi değildir.
Basit bir çevrim örneği aşağıdaki resimde mevcut. Tepkime çevrimini zaten yukarıdaki resimde verdim. Kurşun ve kurşunperoksit plakalar arasındaki sülfirik asit çözeltisi ister emdirilmiş, ister jel, isterse de likit olsun çevrim hep aynıdır.
Bu arada memleket uzman olduğunu iddia eden ama sattığı maldan bile gram anlamayan adamlarla dolu. Araştırmalarını bilgi sahibi insanlarla yapmanda fayda var. Yoksa birilerinin doğru bildiği yanlışlara kendi inandığı gibi seni de inandırır.
Makaleler de birilerinin forum yazıları olmasın (benim ki dahil) bilimsel yayınlar olsun.
Doğru bir makale istersen:
Bu linkteki pdf yazıyı oku çok güzel açıklamış.Doğru bir kişi istersen:
O Karat Güç Sistemleri'nin merkezinde Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Tevfik Bey var. O'nunla konuşabilirsin.
Kolaylıklar dilerim