Ben 15 yildir Superb kullanicisiyim. Ilk aracım 2004 model Elegance Superb I'i, 2000 model Audi A6'yi 2004'te satip almistim... Motoru 1.9 TDI Audi motoru, sanzimani tiptronic Audi, ic donanimi da tamamen Audi A6'nin aynisiydi; hatta radyo-teyp'ine kadar... Tek farki, aks araligi daha uzun oldugundan, arka diz mesafesi A6'dan daha uzun ve rahatti. Tum yuruyus takimlari da A6 ile ayniydi... O zamanlar, Superb, A6'nin neredeyse yari fiyatiydi... 13 yil kullandim ve son donemlerdeki birkac elektronik ve on takimlardaki eskimeye kadar da son derece memnundum... Onundeki amblem disinda da A6'dan eksik bir yanini gormedim.
Mayis 2017'de Superb I'i sattim ve simdi kullandigim Superb III'u aldim... Superb II'yi hic kullanmadim ve bilmiyorum...
Superb III ise, biraz format degistirmis... Motor, sanziman VW'ye donmus... Herhalde yuruyus takimlari da VW ile aynidir. Ic mekan genisligi ve ferahligi Audi ve VW'den daha iyi... Kullandigim sure icinde, yurt ici ve yurt disi seyahatlerim oldu... Herhangi bir sikinti yasamadim... Passat'tan daha sessiz ve bana gore daha iyi bir gorus acisi veriyor. Superb bir performans arabasi degil... Performans isteyenler icin Skoda serisinden Fabia'yi, oneririm. 20 aylik Superb III kullanicisi olarak, su ana kadar sadece gecen hafta aku ile bir sorun yasadim... O da son donemde fazla km yapmadigim icin... Servis cagirdim ve takviye ve birkac oneri ile atlattik...
Sonucta araclarimiz bir VAG uretimi ve Skoda da VAG grubu araclari icinde marka/fiyat olarak belli bir konsepte sahip, dizayn olarak her yil daha da gelisiyor. Siniflarina gore farkli olsa da, belli bir standart cercevesinde uretiliyor ve araci olusturan tum malzemeler genelde ayni ureticilerden temin ediliyor. Zaten, genel maliyetler de bu sekilde kontrol edilebiliyor.
Bu nedenle, VW'deki cam daha iyi, Skoda'daki ciziliyor; VW'nin sanzimani Skoda'dan daha iyi gibi goruslere katilmiyorum...
Bu arada, arac icindeki donanimlarin paketlere gore ayarlamasini da, ithalatci firma olarak, ulke, vergi ve pazar durumuna gore, ithalatci firma tarafindan (TR'de Dogus Otomotiv) yapildigini da hatirda tutmak gerekir. Avrupa'da, her paket seviyesinde cok daha fazla secenek mevcut... Mesela, Prestige paket'te sun-roof'suz arac bulmak mumkun degil; ama Avrupa'da bu mumkun...
Sonucta, hepimiz dikensiz gul istiyoruz, ama ulkemizin bu yol ve trafik sartlarinda bu da pek mumkun degil...
Sevgilerimle