Mehmet Bey bizim araçlar aynı kilometrelerde birbirine yakın
demekki bu kilometrelerde benzer sorunlar oluşuyor.
2011 mpi, tüp yok. 95 bin km. Son 1 aydır yaşadığım bir sorun 5 kez başıma geldi.
Birkaç test yaptım.
1. Durum : Sürekli yüksek devirde kullanmak 4000-5000 devirin altına düşmeden 15 dakika kadar kullandığımda ortaya çıktı.
2. Durum : Sabit hız -90km/h- 4.vites, ASR OFF, 15 dakika sürekli kullanımda da gerçekleşti.
Sadece devirli kullanımda bu sorunu yaşadığım yönündeki tezim çürümüş oldu.
1. durumda ilk önce ASR ışığı yanıyor, araç güçten düşüyor, 1 saniye sonra egzoz ışığı yakıyor ve gaz yemiyor, gazı köklesende araç o an olduğu hız ile veya biraz daha altında gitmeye devam ediyor zamanla hız azalıyor. Sağa çekip kontak kapat-aç yaptım. Işıklar sönmedi. 3 dakika bekleyip tekrar çalıştırınca ışıklar söndü. (ASR ve egzoz ışığı)
Güç kesme/gaz yememe yaşadığım için ve ASR ışığı yakmasından ötürü ilk önce elektronik bir sorun olduğunu düşünerek ASR sensörünün false positive sinyal gönderdiğini düşünmüştüm. Tabi kitapçığa göre ABS, ASR ve ESP sensörleri tek bir ışığa o da ASR kaygan zemin ışığına bağlı olduğu için ve araçta ESP olmadığından her ışık yaktıktan sonra sert fren yaparak ABS’nin çalışıp çalışmadığını test ettim. Çalışıyordu. (Min 50-60km/h hızla giderken ani frende fren pedalının küt küt küt yaparak geri tepki vermesi).
2. durumda ASR OFF tuşuyla ASR’i deaktif ederek sabit hızla orta devirde uzun süreli kullandığımda hiç ASR ışığı yakmadan sadece egzoz ışığı yandı ve yine güç kesilmesi, gaz yememe, 5 saniyede bir tekleme sorunu yaşadım. Sağa çekip stop ettim yeniden çalıştırdım. Egzoz ışığı sönmedi. Bende yola devam ettim 1 dakika kadar egzoz ışığı yanarak ve araç dip gaz olmasına rağmen 80km/h hızı geçmiyordu bu şekilde giderken vites küçülttüm 110-120 km hıza çıktım sorun gitti ışık söndü. ASR OFF iken sorunu yaşamış olmam, sorunun ASR sensörü ile ilgili olmadığını düşündürtüyor.
Bundan önce bir aracı sollarken başıma geldi araç bir anda gazı kesiyor gaz yemiyor çok riskli bir durum sıklaşmaya başladı. 1 haftada 3 kez yaptı.
Makineye bağlattığımda hata kodlarını görmedim ama ateşleme arızası demişlerdi yarın tekrar cihaza bağlatıp hata kodlarını öğreneceğim. Muhtemelen sizinkiyle aynı sorun.
Belki bir başka arkadaşımızın başına gelebilir diye tüm detaylarıyla anlattım.