Neresi doğal anlamadım. 3 yıl 67 bin km kullandığım araç ömrünü mü tamamladı yani? Şanzıman ömrü için ne tavsiye ederseniz edin ralliye falan katılmıyorsak bir dünya para ödediğimiz şu aracın (istisnalar hariç) ciddi bir sorun olmadan en az 100 bin km gitmesi lazım. Kaldı ki yürüyen aksam kullanımına çok dikkat eden biri olmama rağmen kavrama, volan, triger vs. bir sürü parça değişti; bunları şanssızlık olarak değerlendiriyorum.
Ek bilgiler:
İlk fren balataları 60 bin km'de benim isteğim üzerine değiştirildi yoksa servis bir 15 bin km daha gider demişti. Konuya etkisi olur mu bilmiyorum ama yeni balataların disk ile alarındaki boşlukların ideal olup olmadığına baktırabilirim belki. Fren sisteminde başka bir işlem yapılmadı ama 60 bin bakımında fren sisteminin komple kontrol edilmesini istemiştim, ne kadar detaya indiler bilmiyorum. Ani frenler sorunsuz, abs gerektiğinde devreye giriyor ve motoru kapatınca ayağımla fren havasını kontrol ettiğimde anormal bir his yaşamadım. Sadece geri viteste yokuş çıkarken bazen hill holder tutmuyor ama normal bir durum mu bilmiyorum. Yokuş dediysem tırmanma olarak düşünmeyin, yokuşta manevra durumunu kastediyorum
Bu arada fren için lamba yanıp sönmesi auto-hold devrede iken oluyormuş, aklımda yanlış kalmış. Dolayısıyla gözlem konusunda bir katkısı olmayacak. Auto-hold devrede iken böyle bir sorunla karşılaşılır mı emin değilim ama tahminimce bu durum oluştuğunda auto-hold da aynı yerden bilgi alıyorsa freni devralmayacaktır.
Auto-hold deyince bir detay belirtmek istiyorum; auto-hold ve start-stop aktif iken yavaşlayarak durduğumda motor stop ettikten sonra ayağımı frenden çektiğimde çoğu zaman motor start ediyor. Ayağı frenden çekmezsem veya auto-hold freni devraldıktan sonra start-stop'u aktifleştirirsem (diğer etkenler tetiklemediği sürece) stop hali devam ediyor. Auto-hold frenleri tuttuğu halde motorun start etmesini ben ilgili lojik devrenin veya yazılım algoritmasının eksikliği olduğunu tahmin ediyorum. Motor çalıştıktan 3-4 saniye sonra "niye çalıştım ben" der gibi tekrar stop ediyor çünkü. Frenle ilgili sensör vs konusu açılınca bir ilgisi olma ihtimalini düşüneceğim ama genel davranış bu şekilde ise alakası yoktur tabi. Bir de bu davranışı 3 yıldır gözlemliyorum ama konu başlığındaki sorunla ilk defa geçen ay karşılaştım.