Herkese merhaba, 2019 model 121.000 km’de Kodiaq 1.5 tsı aracım var. Dün yaklaşık 1.000 km lik bir yolculuğa çıktım. Bagajda 3 valiz ve araçta 2 kişiydik. Bu 1.000 km lik yolculuğun yaklaşık 700. km’sinde yokuş tırmanırken bir ara gözüm hararet göstergesine takıldı. Anlık olarak hararet göstergesi 2 diş yükseldi ve yaklaşık 10-20 saniye sonra 1 diş indi. 5-10 saniye sonrasında 1 diş daha indi ve normal haline geldi. Bu yükselmenin olduğu anlarda klima açık, bagaj ve araçtaki yük yukarda yazdığım gibi ve yağ sıcaklığı 122-125 derece civarındaydı.
Merak ettiğim şeylerden biri şu; bu hararet yükselmesi normal midir, anlık olarak da olsa bunun yaşanmaması kanaatindeyim aslında. İkincisi de şu, bu hararet yükselmesinden hemen öncesinde yokuş yukarı tırmanışda olduğum için vitesi manuele çekip motoru bağırtmamak adına bir üst vitese atıyordum. Örneğin D konumunda vites 5’de ve devir saati 3binlerdeyken ben vitesi manuele çekip 6. Vitese attım ve devir 2.400 civarına düşürüyordum. Bu tarz vitesi manuele çekip bir üst viteste sürüşü o yokuş boyunca yapmıştım.
Sizce bu hararet yükselmesi normal midir? Hava sıcaktı. Yaklaşık 33 derece gösteriyordu araç. Bu sıcaklık, yağ sıcaklığının 120 derecelerde olması, ve vitesi üst vitese alma durumu, yokuş tırmanma durumu , bunların hepsini birleştirince anlık da olsa bu hararet yükselmesi soru işareti yarattı bende. Sizlerin düşüncesi nedir? Teşekkür ediyorum.