İşte benim bahsettiğim konu bu idi ya... Hani öyle çılgınca bir yakıt pompalansa ilk başta tüketim aşırı olur, sonra egzozdan deli gibi duman çıkar değil mi ? (yakıtın verimli yakılamadığını varsayıyorum)
Ama gene de düşük devirlerde gaza asılmak pek doğru değil tabii. Bir kere o gaza o kadar asılmak gerekiyorsa ortada bir verimsizlik var demektir. En temiz genellememi yaptım. İlk 3 viteste gayet düşük devirler yerine göre (yük, eğim vb.) kullanılabilir. Biraz daha hızlı kullanımlarda ise 4. ve 5. viteste iken 1500'devirden itibaren kullanıyorum. Genelde 1750 devirde seyir. Tırmanışlarda da 5. vites 1750 devri koruyorum. Çok çok kabadayı bir yokuş ise, 1500 devre kadar düşüyorum. Yani gazı yardırmıyorum. Derhal 4. vitese inip orda daha makul bir gaz pedalı itişi ile gene aynı devirlerde tırmanıyorum.
Bu kullanım tazı en iyisidir diye garanti veremem; ama şu an en düşük tüketim değerimi bununla elde etmiş durumdayım. Eski tüketim değerimden bariz bir şekilde daha iyi.
Bütün bunlarda gene en önemlisi yol bilgisayarı takibi. Defalarca kez Hakan'ında dikkat çektiği "ayağını accık gaz pedalından çekme" tekniğini kullandım. Fark etmeden gereğinden fazla bastığımız oluyor doğal olarak.:ok:
İşin içerisine sabiti olmayan o kadar çok parametre giriyor ki aslında, ayıklayıp ortaya net net birşey dökmek zor oluyor yeri geliyor.
Gözlemlediğim o kadar çok şey var ki, hele bu son benzin zamlarından sonra çok daha fazla Ar-Ge'ye verdim kendimi

Karma diyebileceğim bir kullanıma sahibim, şehiriçi ve çevre yolu olarak. Malum İstanbul'dayız, tipik ve efsane bir trafiğe sahibiz, lakin bazı noktalarda kasmayla karışık bir kullanımda benim arabada şu anda değişimleri elde etmeyi başardım

Bu konuda ki veri dayanak noktam yol bilgisayarı verileri tabi, hoş ortada gözle görülür farklarda var, benzin istasyonuna daha az uğramak gibi :hanz:
Çevre yolunda vitesi 5'e atıp, deviri ve hızıda sabitleyip giderken bazen ortalama sarfiyat gözümü tırmalar nedense, çok gelir gözüme :hanz: O sırada yaptığım işlem pedal üzerinde ayağımı hafifçe geri çekerim, hızım ve devirim belki oynar oynamaz bile böyle çok az etkilenir lakin o sırada 5.5-5.6 gibi olan değerler 4.2-4.4 gibi değerlere iner, bakıyorum araba gidiyor mu gidiyor , götürmekte zorlanan birşey yok neden fazla yaksın, buna dikkat etmesem aynı bölgeyi belki 5.6-6 ile tamamlayacağım,4'lü değerler varken neden olsun

Sırf camları 2 parmak açık tutmakla kapalı tutmak arasında 1 litreden fazla fark oluyor

Camı açıyorum 6.5 camı kapıyorum 5.5 oluyor değer

(yol düz, devir hız sabit,aynı anda arka arkaya deniyorum) o içeri giren hava dahi sarfiyatı etkiliyor direk:)
Rampalara girmeden keşke hangi devir viteste olacağını önceden söyleyen sistem olsa, rampa içerisinde vites değişimi berbat durum

Lakin burada gözüme çarpan gene bir durum var. Rampaya girdiniz ve öyle bir rampaki girdiğiniz gibi çıkabileceğiniz bir rampa. Gene bu ortalama değeri değişim gösterebiliyor

ayağını oynat oynatma, çünkü ECU gaz beslemesi yapıyor, kendi belirlenen değerleri içerisinde gaz veriyor arabaya :hanz: Hiçbir şeyi kımıldatmadan girdiğim rampa içerisinde 6.5 olan ortalama 6.8 oldu, en başta belirttiğim ECU'nun kontrol mekanizması bu, yani aslında bazı şeyler bizim elimizde bile değil, hayır diyor sokuyor burnunu :hanz: devirdeki o milim kımıldamalar bile buna neden oluyor, aslında vermesede gidecek araba, iddia ediyorum :hanz:
Ama özellikle düz yolda arabanın nefes ala ala rahat rahat geniş geniş gittiği zamanlar kesinlikle pedal üzerindeki basınçta güncelleme yapmak lazım :hanz: ortalama sarfiyat kesinlikle değişim gösteriyor :hanz:
Birde şu rampa olayına çözüm bulsam ne güzel olacak:hanz: