bak sana basit bir örnek. 1,8 20v passat ile 1,8 20v toledo arasında ciddi bir ağırlık farkı yok passat yanlışm yoksa 50 kg kadar daha ağır. ama arada minimum 2 lt kadar tüketim farkı var. bunun 2 sebebi var. 1. pasatın motor diklemesine toledo yanlamasına. 2. toledonun şanzıman çok daha uzun oranlı.
tamamen aktarma. o 50 kglık farklar tüketime 0,2 0,3 lt/100km kadar etkiler çok etkilemez
İlk paragrafta belirtilen duruma itirazım yok zaten; ama o başka bir durum. Değişkenler çok farklı. Belirttiğin gibi aktarmadan kaynaklı güç kaybı, şanzıman oranı vb. etkin.
İkinci paragrafa da katılıyorum aslında. Ben de onu diyorum denilebilir. Ağırlık tüketimi mutlaka etkiler, ama 50 kg ile de tüketim çıldırmaz tabii.
Yalnız şu noktaya da dikkat çekmek isterim: Euro 4 ile Euro 5 arasında çok da uçurum olmayabilir. Daha doğrusu Golf 5'in MPI'sinin ulaştığı emisyon değeri zaten Euro 5'e yakındır; Golf 6'da küçük bir iyileşme bile Euro 6'yı sağlamıştır falan.
Sonuç olarak, ben asıl olayın aktarma farkından kaynaklanma ihtimalini kabul ediyorum. Asıl belirtmek istediğim ağırlığın tüketime, özellikle de şehir içi tüketime (hızlanma gerektiren şartlar), etki edeceği idi.:ok: