Ankara - Gerede otoyolunu kullananlar Cankurtaran'ın kışını iyi bilir. Bizim Karabük-Ankara yolu da oradan geçtiği için 10 gün önceki yolculuğumda aşağıdaki hadiseler vukua geldi...
Başlangıçta her şey normaldi...
Lakin Gerede'den tırmanışı tamamlayıp Cankurtaran' a çıtığımda işlerin zora doğru gideceğini hissettiren görüntüyle karşılaştım:
Az çok tahmin ettiğim için yola yarım saat erken çıkmıştım. Hadi hayırlısı deyip devam ettim. Bu arada lastiklerimin yazlık, biraz dişli fakat eskidiği için taş gibi olduğunu da hatırlatayım. Evin önündeki hafif rampayı bile karda çıkmaktan aciz
Derken görüntüdeki beyaz pikseller artmaya başladı...
Ve artık arabanın seyir çizgisi yalpa yapmaya başlamıştı... Hatta arkamdan gelen bir Vito'nun bi ara dikizden önce sağını, sonra solunu gördüm. Neyseki toparladı adam.
Artık zencir vacip hale gelmişti, inişte ön kısmı iyice kaybetmeye başlamıştım... Cankurtaran'ın Ankara tarafı inişi herhalde bi 10 km vardır, riske gelmez...
Ahan da bizim 1.3 Korolla, zencir öncesi... Yeni rot ayarından çıkmış
Bu da ihtiyarlığın ilk belirtileri ile birlikte bendeniz
İniş yolu...
Fabiashvili... (Kar lastikli)
Gordoba'cı abimiz rampada kalmış, yardım teklif ettim, teşekkür ve reddetti...
Bu da başta bahsettiğim Vito, en sonunda 180 derece dönmeyi başarmış, darbe yok Allah'tan...
Ve mutlu son...
Alttaki fotoğrafı da Ankara yakınlarında çektim. İniş olmadığından emin olduğum bir yerde, hatta hafif çıkış da diyebiliriz, yüklenince 160'ı gördüm tüpünen... Alet alt devirlerde cansız fakat üst devirlerde maşallah'ı var. Hafif inişte 180'i de gördüm.
Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, bu kestane kasa Corolla'yı milletin neden çok tuttuğunu anladım. İç mekan ciddi anlamda geniş, yol tutuş gerçekten iyi, sürüş konforu (yol hissi) üst seviyede. Şu ana kadarki 8 arabamın içinde Fabia-Cordoba-Corolla'da tatminiyet iyi düzeyde diyebilirim.
Aynı yolun dönüşünde havaalanından Van'dan gelen anneannemi de alarak bu sefer gece yolculuğumuz oldu. Gece kar aynen Cankurtaran'da etkiliydi. Gidişte bi 10 km falan zincir kullanmıştım fakat dönüşte herhalde 20 km'yi geçti. Ayrıca gündüz çiftini 5 dk'da taktığım zincirler gece birbirine dolandığı için 20 dk'mı aldı. Çok daha zahmetli bi dönüş oldu ama netice itibariyle hoş bi hatıraydı...
Bu arada arabada bulundurduğum iş eldivenlerinin karda en az zincir kadar önemi var söyleyim... Onlar olmasa elinizdeki zinciri takmaktan aciz kalıyorsunuz...