arkadaşlar aranızda yeniyim.ancak sizlere danışmak istediğim bir konu var.
dün bursadaki skoda bayisine gitme imkanım oldu eşimle.
1.4 122 beygir tsı motorlu dsg 7 ileri seçenekli elegance paketli araç vardı teşhirde.tabiki satıcı bana gazı vermeye çalıştı dsg yi satmak için ama ben sorunları çok olduğunu bilidğim için yanaşmadım.düz 6 ileri vitesli olan modelle ilgileniyorum dedim.yeni evlendiğim için borcum olmasa aslında superb ye yanaşacağım ama cesaret edemedim.o nedenle şimdilik skoda 1.4 ile yada 1 ay sonra gelecek olan 1.6 tdı 105 beygir ile idare edeyim diye düşünüyorum.
satıcı bana 1-2 ay içinde 1.6 105 beygir dizel gelecek isterseniz bekleyin dedi.
açıkçası jetta motoru olacağını bildiğim için performans olarak kesinlikle benim kia ceratomdan iyi olmayacağı kesin.( 1.6 115 beygir 260 nm torch üretiyor bizimkiler) ancak yakıt konusunda benim ceratom gibi cimri olduğunu biliyorum bu motorun.
ancak tsı motordada düzde olsa otomatikte olsa yakıt konusundan çokda denildiği gibi cimri olmadığı söyleniyor.sonuçta benzinli tabiki.
ancak birde opsiyon listesinden araca 17 inç lastikten tutunda colombus navigasyon-dvd ye bir çok şeyi eklettiğimde bana çıkan fiyat metalik renk + 1.4 elegance 122 beygir + benim tercih ettiğim opsiyonlar 55000 oldu.açıkçası ben rahat 60 ı geçer diye düşünüyordum.böyle olunca iştahım biraz daha arttı tabiki octavia için.
mağazada açıkçası eşimle aracın içine bindik ve benim ceratodan bile daha geniş bir iç hacmi ve bagaj hacmi var.bagaj benim için çok önemli çünkü.
aklıma takılan iki konu şu :
1-eğer benzinli alırsam üzülürmüyüm acaba?cebimi çok yorarmı? çünkü bursada ayda rahat 900-1000 km yapıyorum.bu durumda bekleyip performansı düşükde olsa dizelimi beklesem. gerçi benzinli,dizelden 3-4 milyar aşağıya olacak.zaten bu farkda bir kaç sene içinde kafa kafaya gelecek.
2-benim bir iki octavida gördüğüm ve forumda bir kullanıcının kendi aracındada saptadığı bir süre sonra olan klima performasında düşme.benim ceratonun performans ve yol tutuşundan sonra en hayran olduğum konu klima ve kaloriferdeki hem performans hemde sessizliktir.acaba octavia üzermi beni hiç bilmiyorum.bursada test aracıda olmadığı için bakamadım bunlara. klima hem çok gürültülü hemde üfleme gücü çok yetersizdi.
sizin öneriniz nedir acaba?klima konusunda ne dersiniz varmı böyle bir izleminiz?ayrıca dizelimi bekleyin dersiniz yoksa arada fark vermeye değmez benzinlimi al dersiniz yaptığım kilometreyi dikkate alırsak?
cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar; aramıza hoşgeldiniz.
Öncelikle şu noktaya değinmek gerek: 105'lik 1.6 TDI'ın performans bakımından Cerato 1.6 CRDI'ın gerisinde kalacağı kesin değil.
Hatta üstün olacağı bazı noktalar kesin olarak bulunacak. Zaten o sınıfta 1.6 litrelik turbo dizellerin hepsi aşağı yukarı aynı performansı veriyor. Örneğin 115'lik Cerato'nun hızlanma değerleri 109'luk Focustan iyi değil; kötü. 105'lik 1.6 TDI da bu araçların arasında gayet iyi değerlere sahip. 1.6 TDI'a performans konusunda tereddüt ile yaklaşmayın.
Bagaj hacmi olarak iki uç noktadan bahsediyoruz zaten. Cerato 345 litrelik bagaj hacmi ile C sınıfı sedanların en bagaj fakiri araçlarından biriyken (Ben bu 345 litrelik değerin yanlış olduğuna inanmak istiyorum. Bizzat incelediğim o bagaj hakikaten küçük; ama 345 litre de değildir sanırım) Octavia 560 litrelik olağanüstü bir bagaj hacmine sahip. Üstelik bagaj kapağı arka camla beraber açıldığından sedana kıyasla çok daha kullanışlı. Gerçekten tek başına Octavia tercih sebebi.
1_ Bu kısım daha ziyade size bağlı. Ama "performans" ve "ekonomi" kelimelerini telaffuz ettiğinize göre 1.6 TDI sizin ihtiyacınıza daha çok cevap verecektir. 1.4 TSI sakin kullanımda oldukça düşük tüketim değerleri sunabilse de, "performans" kriterine önem veren bir kullanıcının elinde mutlaka sıkıntı yaratır. (ekonomi anlamında) 1.6 TDI'ı alıp yakıttan yana gönlünüz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
2_ Klima konusunda şahsen bilgi sahibi değilim. Octavia A5 kullanıcısı arkadaşlar mutlaka yardımcı olacaktır.:ok: