Carbon Clean Yararlı Mı Yoksa Zararlı Mı?
Carbon Clean işlemi yaptırmak turbo arızasına yol acıyorsa hangi işlem mantıklı olur?
Suzuki Grand Vitara 1.9 Dizel araç sahibiyim. Ülkemizde kullanılan Euro dizel yakıtların araçta yarattığı kurumlanma yüzünden zaman zaman Carbon Clean işlemiyle temizlenmesi gerektiğini bazı dergilerde okuduğum için biliyorum. Ancak geçmişte sizin bir yazınızda Carbon Clean işleminin turbo arızasına neden olduğunu yazdığınızı hatırlıyorum. Bu doğru mudur? O zaman ne yapmak gerekir? Carbon Clean işlemi yaptırmak turbo arızasına yol acıyorsa hangi işlem mantıklı olur?
Hüseyin ERÖZ Dizel motorların yakıtı olan motorin yani mazot bünyesinde ihtiva ettiği kükürt ve diğer kimyasallar nedeni ile kurum yapma özelliğine sahiptir.
Bu kurumlanma ise bilhassa supap yuvalarında birikmekte ve motorun gerek hava almasında, gerek egzoz gazlarını dışarı atmasında zamanla zorlamalara neden olarak hem motorun performansı düşmekte, hem de tüketim artmaktadır.
Son yıllarda geliştirilen özel Eurodizel özelliklerinde yakıtlarda ise kükürt miktarı oldukça az olmasına rağmen, kurumlanma sadece daha az ve uzun vadede olmakla beraber sorunu kökünden giderememiştir.
Bu nedenle de ortalama 40-50 bin km'de bir Carbon Clean veya benzeri temizleme araçları ile bu kurumların temizlenmesi gerekmektedir.
Carbon Clean'ın sık sık ve bilinçsizce ve bilhassa benzinli yaşlı motorlarda uygulanması ise hem motorun faydalı kurumlarını yakmakla, hem de bu kurumların bertaraf edilmesi de yağ yakma gibi sonuçlan üretmektedir. Ancak bu sadece benzinli motorlar için geçerlidir.
Onno USTA Alıntı : http://www.arabam.com/haber.aspx?HID=1&PID=685&haberID=286193&baslik=CARBON%20CLEAN%20YARARLI%20MI,%20YOKSA%20ZARARLI%20MI?