škodaturkey.com
Biz bir aileyiz...

Lejyoner hastalığını biliyormusun?(önemli)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı mygokhan

  • ŠKODA
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 15591
    • Profili Görüntüle
Bilmeyenleriniz vardır eminim..Belirtmemde fayda var.Zira bizim işimizide ilgilendirdiği için size belirtme ihtiyacı duydum..

Şimdi şu lejyoner hastalığı banyo yaparken 35-45 derece su kullanırız genelde.Bazılarımız ise kaynak su ile banyo yapmayı sever.Evet işte kaynak su ile banyo yapanlar biraz daha şanslı..

İrfan abinin bu konu ile daha net bilgisi vardır.Zira bakteri bilimiyle uğraşıyor kendisi..





Şu lejyoner bakteriler 20-45 derece su sıcaklığında yaşıyorlar.

Bakteri içeren suların ve özellikle klimaların yayılmasını  kolaylaştırdığı hastalık, bakteri içeren su damlacıkları ya da aerosolün  solunumla vücuda girmesiyle başlar. Bakteri içeren suların içilmesi  hastalığa neden olmaz; hastalık, kişiden kişiye bulaşmaz. Legionella  bakterisi, sıcaklığın 20-45 derece arasında korunduğu SPA havuzlarında,  hava nemlendirici cihazlarda, bahçelerde kullanılan sulama sistemlerinde  ve şehir suyu şebekesinde kolayca gelişebilir.
Lejyoner hastalığının grip benzeri belirtileri, bakterinin vücuda  girmesinden sonraki 2-10 gün içinde ortaya çıkar. Belirtiler; baş  ağrısı, iştah kaybı, kas ağrısı, yeşil renkli ya da kan lekeli balgam  çıkarılmasına doğru ilerleyen kuru öksürük, bilinç bulanıklığı, ateş,  kimi durumlarda karın bölgesinde kramp ve ishal olarak sıralanabilir.  Teşhis, balgam kültürüyle doğrulanabilir; birçok antibiyotiğin,  hastalığın tedavisinde etkili olduğu görülmüştür. Tedavi edilmediği  durumlarda hastalık ölümcül olabilir.

Özellikle boylerli(Sıcak su depolayan sistem) sistemlerde lejyoner koruma aktif edilmeli.Satışını yaptığımız cihazların boyler sistemlerine elektronik kontrol cihazı ile programlanıp sıcak suyun kullanılmadığı (Gece 3-4 arası mesela) saatlerde boylerin sıcaklığını 80-90 derece çıkartılması gerekmekte ve böylelikle bakteri oluşumunun önüne geçilmekte..

Banyoda su kullanırken 35-45 derece gibi sıcaklıklarda oluşan buhar yoluyla vücüda girer ve bakteri vücuda yerleşir.Ölümcül bir hastalıktır.
Bilginiz olsun istedim.Geçtiğimiz günlerde eğitim notlarımı karıştırırken aklıma  geldi paylaşmak istedim.

İnternette biraz araştırınca klima hastalığı olarakta bilindiği belirtilmekte.Ama en çok sıcak su sistemlerinde, banyolarda karşılaşılmakta bu bakteri ile..


Alıntı
Lejyoner Hastalığı, Legionellaceae ailesinden L. Pneumophilia adlı  bakterinin neden olduğu pnömoni yani zatürre hastalığı olarak  tanımlanır.   Hastalığa neden olan bakteri 1977 yılında  Philadelphia�a Lejyonerlerin toplantısı sırasında ortaya çıkan salgınla  birlikte ortaya konulmuş ve bu nedenle Legionella adı verilmiştir.
 Bakteri  nemli ortamlarda ve akarsu ya da göllerde yaşar ve bu ortamlarda uzun  süre canlılığını koruyabilir. Bakteri bu özelliği nedeniyle klima  sistemlerinde de yaşayabilmekte ve bu sistemde oluşan aerosollerin  ortamda bulunan insanlarca solunması sonucu akciğere yerleşerek  hastalığa neden olmaktadır. Hastalığa halk arasında klima hastalığı  denilmesinin sebebi de budur. Hastalığı neden olan bakteri büyük oteller  ya da buna benzer kuruluşların su sistemlerine doğal kaynaklardan  bulaşabilir ve bu sistemler içerisinde bakım ve dezenfeksiyon  koşullarına uyulmadığı takdirde üreyebilir. Su sisteminde üreyen  bakteriler su boruları, banyo armatürleri gibi çeşitli ortamlarda  üremelerin devam ederek suyun kullanımı sırasında oluşan aerosollerin  solukla akciğere alınması sonucu hastalığa neden olur.
 Hastalık  daha kronik akciğer veya karaciğer hastalıkları, kanserler, şeker  hastalığı, alkolizm, yoğun sigara kullanımı neticesi savunma sisteminin  zayıflaması sonucu ortaya çıkar yani bu sayılan durumlar lejyoner  hastalığı için risk faktörü olarak kabul edilebilir.
Hastalığın  belirti ve bulguları nelerdir?  Hastalığın belirti ve  bulguları hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinden,  ölümcül seyreden zatürreye kadar çeşitlilik gösterebilir. Legionella  bakterisinın neden olduğu zatürre hastalığında ateş, halsizlik, baş  ağrısı, karın ağrısı, yaygın kas ağrıları, deri döküntüleri, kuru  öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler kısa sürede ortaya çıkar ve ateş  40 dereceye çıkabilir. Bu hastalarda diğer zatürrelerden farklı olarak  sıklıkla akciğer dışı belirti ve bulgular da görülür. Karın ağrısı,  bulantı �kusma , ishal, bradikardi (kalp atım sayısının azalması) bu  belirtilere örnek olarak sayılabilir. Ayrıca bu hastalarda bilinç  bozukluğu da görülebilir. Hastaların fizik muayenelerinde pnömoniye has  bulgular mevcuttur.
Tanı yöntemleri nelerdir?  Bu  olgularda çekilen akciğer grafileri sadece pnömoni bulguları verir yani  hastalığın lejyoner hastalığı olduğunu kanıtlayacak özel bir radyolojik  bulgu yoktur. Kan sayımında lökosit sayısı normal olabilir ya da  hafifçe artmıştır. Karaciğer enzimlerinde ve LDH enzim düzeyinde  yükselme, hiponatremi, böbrek fonksiyonlarında bozulma saptanabilir.  Sedimantasyon genellikle yüksektir. Bu bulguların hiçbirisi lejyoner  hastalığı için spesifik değildir ve tanı koyduramaz. Kesin tanı için her  şeyden önce hekimin hastalıktan kuşkulanması ve bu hastalığın tanısına  yönelik tetkikleri istemesi gerekir. Balgam, kan ve idrarda Legionella  bakterisi ya da onun antijenleri tespit edilerek tanıya ulaşılır.
Tedavi   Hastalığın tedavisinde antibiyotiklerden yararlanılır. Ancak  lejyoner hastalığında tedavi için kullanılan antibiyotikler ve bunların  kullanım süreleri diğer pnömonilere göre farklılık gösterir. Tedaviye  yanıt genellikle çabuk olmakla birlikte ağır seyreden bazı olgularda  sekeller kalabilir.
 Kaynak : Doç.Dr.Benan  Çağlayan

Gökhan ÖZ
Isıtma soğutma uzmanı/Elektrik teknikeri
Mayıs 2010
2004 Skoda Fabia 1.2 HTP
2007 Skoda Roomster 1.2 HTP
2011 Skoda Fabia II 1.2 HTP  
2012 Fiat Doblo Cargo maxi 1.3 Mjet
2015 Ford Courier Van 1.5 TDCI


Çevrimdışı lrfan

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 30185
    • Profili Görüntüle
    • http://www.skodaturkey.com
Tam uzmanlık alanım olan bakteri, makalelerimin çoğu bu bakteriyle ilgili  :)
 
Ev tipi bireysel klima ya da oto klimalarında risk yok ama merkezi sistemler genelde bakımsız ise tehlike kaynağı, asıl üreme yerleri soğutma kuleleridir, 2. sırada merkezi sıcak su sistemi gelir.
 
Gittiğiniz otelde duşa girmeden önce sıcak suyu 5 dk boşa akıtın  ;)