Merhaba değerli üyeler, her zaman orjinalden yanayım ama bunlarda olmadan olmuyor. Ses sistemleri üzerine uzun süren araştırmalar sonucu aracıma Alpine ana ünite, bir takım 900 watt 70 rms gücünde oval hoparlör ve bir adet 30 cm çapında 900 watt 240 watt rms gücündeki woofer bağlamıştım. Maddi yönden sıkıntılarımı aştıktan sonra amfi bağlamaya karar vermiştim ki tam bu arada amfi ile ilgili bilgi eksikliği nedeniyle bir ay süren araştırma yapmam gerekti. En iyi ve en sağlam bilgiyi Harun (hdoner) beyin yardımları ile öğrenmiş oldum. Hazır ismi anılmışken Harun abim yardımların için çok teşekkür ederim, umarım bu konuda yazacağım bilgiler diğer arkadaşlarımıza yardımcı olur.
Arkadaşlar elimizdeki cihazlar şöyle;
1-Alpine CDE- 9843R ana ünite 4x45 w tek amfi çıkışlı bas kontrollü ana ünite.
2-Digiline DGA-1009 1200 watt beş kanallı (4+1) amfi.
3-Jameson 900 watt 70watt rms 6x9 oval hoparlör.
4-Jameson 900 watt 240 watt rms gücünde 30 cm lik woofer.
5-For-x dome neodymium tweeter 180 watt.
6-Amfi bağlantı kabloları.
Bu cihazlarla yapılan bağlantılar şöyle;
Ana ünitenin amfi-rca çıkışndan rca kablosunu taktım, kırmızı olan çıkış sağ çıkış oluyor, beyaz olan ise sol çıkışlar oluyor. Jak rengi mavi olanı kırmızıya, beyaz olanıda beyaz çıkışa taktım. Bunları yapmadan öncede rca kablosunu amfi tetik kablosu ile bant yardımı ile 10-20 cm aralıklarla birleştirdim. Rca kabloyu ana üniteye taktıktan sonra ana ünitenin mavi renkli tetik kablosunu amfiye gidecek olan amfi tetik kablosunu bağladım. Şimdi rca kablosunun arkada bulunan ucuna da y kablo tabir edilen kabloları taktım sağ amfi çıkışına bağladığım y kablonun ucuna izole bant ile biraz bant çektim sağ sol karışmasın diye. Amfi rca kablosunun işlemi bu kadar.
Gelelim amfi elektrik kablosuna. Bu işlemi yapmadan önce mutlaka akünün (-) kutup başını sökün yanlışlıkla (+ )elektrik kablosu şaseye değerse kısa devre olmasın ve RCA kablosunun geçtiği taraftan çekmeyin sese etkisi oluyormuş . Önce kablosu amfinin bulunduğu yer hizasından göz kararı hesaplayarak geçeceği yerleri düşündüm, sonra kablodan biraz kesip bir ucuna yuvarlak jakı taktım diğer tarafına sigortaya girecek olan jakı taktım ve aküye bağladım. Aracın içerisinden gelen kablonun ucunada sigortaya uyumlu jakı taktım ve sigorta bağlantısını tamamlamış oldum. Bu işlemde amfi elektriğini almış bulunmaktayız. (60 amper sigorta)
Şimdi amfi (b+) girişine aküden gelen elektrik kablosunu, rca kablosu ile getirdiğimiz tetik kablosunu (rem) girişine taktım. Eksi yani şase bağlantısınıda şasede bulduğum bir somunu sökerek kablonun bir ucunu bağladım ve diğer ucunuda amfinin (gnd) girişine taktım. Böylelikle devre tamamlanmış oldu ve amfiye ilk elektriği vermiş olduk.
Rca kablosunun sağ çıkışı (kırmızıdan gelen-ucu bantla işaretli olan) olanı CH1-CH3 e taktım, sol çıkışlarıda (beyazdan gelen) CH2-CH4 e taktım. Ses girişleride burada tamamlanmış oldu.
Amfimin bas ayar kumandası var onunda gerekli bağlantılarını yaptım ve orta konsolun yanında vida delikleri vardı sank onun için açılmış hemen vidaladım geçtim
Bu kadar uğraştan sonra geriye hoparlör bağlantıları kaldı. Önce woofer ın kalın kablosunu hazırladım amfi (ch5) çıkışından artı artıya eksi eksiye gelecek şekilde köprüsüz bağladım. Sonra oval hoparlörlerin kablolarını hazırladım sağ ovali CH1 e (wooferda olduğu gibi artı artıya eksi eksiye) taktım, sol ovali de CH2 ye taktım ve hoparlör bağlantıları tamamlandı. Sıra tweeter bağlantılarında, yine ovallerde olduğu gibi sağ tweeter CH3 e, sol tweeter CH4 e taktım. Ses çıkışları da tamamlanmış oldu.
Kablolar ve takımları toparladım ayak altında durmasını ve dağılmasını istemediğim için amfiyi geçici olan yerine güzelce yerleştirdikten sonra ayar yapma aşaması kaldı.
Akünün (-) kutup başını tekrar taktım elektrik akımı tamamlandı. Akü kutup başlarını söktüğüm için teyp ayarları sıfırlandı teyp i açtım ses 35 de son bende 13 te bıraktım. Ayar işleminde mutlaka teyp ayarlarının kapalı olması gerekli bas, treble vs. 0 da yada flat da olması gerekli. Teyp sesi 13 de amfiye geldim ovallerin takı olduğu CH1-CH2 gaini (ses katlama ayarı) %50 yaptım tweeterların takılı olduğu CH3-CH4 gain ayarını %35-40 civarı açtım ki ilk yüklemede tweeter ları yakmamak için. Woofer gain ayarınıda %50 yaptım ses ayarı ideal bir seviye de idi.
Gain ayarlarını yaptıktan sonra ince ayarları kulak zevkime göre ayarladım. 3ve4 de tweeter olduğu için HPF yi açtım (high pass filter) crossover ayarınıda 1 khz yaptım, böylelikle tiz sesler elde etmiş oldum ve bas sesler kesilmiş oldu ve tweeter ım güvende oldu. 1-2 deki oval lerin ayarlarını da Full yapıp crossover ı kapattım. Çok az bas, orta seviyede ses ve tiz geçişi sağlanmış oldu. Woofer da LPF açtım ve %20 civarı açtım BASS BOOTS da %15 civarı açtım istediğim sesi elde etmiş oldum.
Teyp ayarlarınıda TREBLE 15khz de 7. Seviyede (son seviye) BAS 0. Seviyede SUBWOOFER 3. Seviyede amfinin bas kumandası olduğu için ordan kolaylıka yükseltip alçaltma yaptığım için teyp ayarları normalde sayılır.
Bu işlemde yardımcı olan Harun beye çok teşekkür ederim, onun sayesinde hem amfi takma ücretinden kurtuldum hemde, forumuza çok yararlı bilgileri eklemiş olduk.
NOT: ALINTI DEĞİLDİR . BU BİLGİLERLE YAPACAĞINIZ İŞLEMLERDEN KESİNLİKLE SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ. EL BECERİSİ OLMAYAN ARKADAŞLARIMIZ LÜTFEN YANINIZDA BİLGİLİ BİRİNİ BULUNDURUN.:rock1::++::knp::hhh::hanz::ok: