škodaturkey.com
Biz bir aileyiz...

Kriz Bahanesiyle İşten Çıkartılanlar Dikkat

Ziyaretçi · 1 · 2739

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ugur A.

  • Ziyaretçi
Kriz Bahanesiyle İşten Çıkartılanlar Dikkat
 
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bilirkişi tarafından ''satışları azalmasına rağmen karlılığını artırdığı'' belirlenen bir işletmenin, ''iş daralması ve ekonomik gerekçelerle'' çıkardığı işçinin işe iadesine karar verdi.

Alınan bilgiye göre, iş sözleşmesinin işveren tarafından geçerli neden olmadan ve sendikal nedenle feshedildiğini belirten bir işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesi talebiyle iş mahkemesinde dava açtı.

İşveren vekili, mahkemeye sunduğu savunmada, işçinin iş sözleşmesinin, iş yerinde ''iş daralması ve ekonomik nedenlerle feshedildiğini, feshin işletme ve iş yeri gereklerinden kaynaklandığını, davanın reddi gerektiğini'' ifade etti.

Yerel mahkeme, ''işverenin imal ettiği zincir imalatında sipariş azalması yaşandığı, üretim faaliyeti nedeniyle işverenin zarar ettiği ve yeni işçi alımı yapmadığı, fazla mesaileri kaldırdığı, işçi çıkarmada sendikal nedenin kanıtlanamadığı, iş daralması ve ekonomik nedenlerle oluşan iş gücü fazlalığının işten çıkarmayı geçerli nedene dayandırdığı'' görüşüyle davanın reddine karar verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesine
geldi.

''FESİH SON ÇARE''

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, davaya ilişkin kararında, işverenin, işçi çıkarmaya gerekçe gösterilen ''istihdamı engelleyen zorlayıcı nedeni'' kanıtlaması gerektiğini vurguladı.

Daire, işverenin mali kayıtlarını inceleyen ve mahkemece görüşüne başvurulan bilirkişinin, ''2006 yılına göre 2007'de satışlarda yüzde 12, maliyetlerde yüzde 16 azalma olmasına rağmen şirketin yüzde 17 kar artışı gösterdiği, kar ettiği, fesih dışında diğer bir önlem alınmadığı, feshin son çare olması ilkesine uyulmadığı'' tespitinde bulunduğuna dikkati çekti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararında şöyle denildi:

''Davalı işveren, istihdamı engelleyen nedeni kanıtlamış değildir. Kaldı ki davalı işveren istihdam fazlalığı ile feshin kaçınılmaz olduğunu da ispat edememiştir. Feshin geçerli nedene dayanmadığı sabittir. Davalı iş yerinde halen çalışan sendika üyesi işçiler bulunması ve somut olarak sendikal nedenin davacı tarafından kanıtlanamaması karşısında, davacının sendikal neden iddiası yerinde görülmemiştir.''

Bu değerlendirmeler sonunda, yerel mahkemenin kararını bozan daire, işçinin iş akdinin feshinin geçersizliğine ve işe iadesini kararlaştırdı.


Alıntı : http://www.sabah.com.tr/haber,068C0E5EDA814123A514AA53C558B476.html