1. vites oranı 5,3:1 olabilen bir otomobilin 5. vites oranının ne olmasını bekliyorsun ki?:wnk::++:
Abi oran ne olursa olsun, "uzun diferansiyeli dayayım kurtarmışlardır gene" diyesi geliyor insanın.
Ama gel gör ki öyle değil.
Valla bak; 1.6 Vectra C, 1.2 Fabia II FL ve E36 3.20i Coupe hemen hemen aynı 5. vites hızlarına sahip.
Merhaba arkadaşlar,
Bugün benzinli 1.2 HTP 'em ile bir rekor kırdım sanırım, en azından kendi rekorum. en düşük 4.2 lt/100km ortalama ile geldiğim yolu, 3.8 lt/100km ortalama ile geldim.Toplam 23 km'lik yol, araç daha da ısınabilse daha da az yaktırılabilir sanırım.
Sağ şerit altın kuralını sıkı sıkıya uyguladım tabi 80 km hız, 5. vites, 2000 dd
Çekmeköy - Maslak arası. Trafiğin olmadığı, saat 9 civarı. şile otobanı hafif ağaşı rampa, ama tepe üstü rapmasını 4. hatta 3. vitese düşerek çıktım (Hafif yoğundu). Ardından TEM. Düz yol ve hafif iniş ve çıkışlıdır. Kavacıktan sonra aşağı rampa, köprüye kadar. Sonrası, itü kampüsüne kadar aşağı rampa, ancak kampüs içi hem yukarı rampa hem de, her tarafta bariyer var, dur kalklı. Normal de 4.2 yapıyordum. Aynı yolun dönüşü 4.5 idi. Bakalım akşam ne yakacaz. Beklentim 4.3 civarı
Tüketim değerleri gerçekten çok başarılı. Ama burda ileri seviyede pilotajınız olduğu açık. Zaten bu, rakım kontrolü altında elde edilen her başarılı sonucun asıl anahtarı. Örneğin 1.4 TDI ile 3.3 litre yaktığımızda başarının büyük kısmı bize ait, motora değil.
Geçen hafta her zamanki test parkurlarımdan birinde (yani kendi aracımızla defalarca kez deneme yaptığım rakım kontrollü bir yol) arkadaşımın 1.6 Vectra C'sini ilk defa böyle bir teste soktum. Daha önce bir kere bile ekonomi denemesi yapmadığım bir araç ile, tamamen o an uygun gördüğüm şekilde 5.5 litrelik tüketim elde ettim. O arkadaşa bizim aracı verseydik, o da alışmadığı 1.4 TDI Cordoba'yı kullansaydı yaktıracağı değer minimum 4.1 litre falan olacaktı bana göre.
Demem o ki, koskoca Vectra 1.6'nın (210 bin km'ye dayanmış durumda) 4 küsür litrelere inme potansiyeli varken, bu tip ekonomik araçlar ile şaka gibi tüketimler elde etmek çok zor değil. (1.4 TSI ve 1.2 HTP için örneklerimiz var artık)
"Az yakmak" isimli başlığı takip edelim, pilotajımızı geliştirelim yeter.:ok: