ha deyince düşürmüyor işte gidebildiği kadar o şekilde gitmek istiyor jetta da kullandığım için net söylüyorum çok uyumlu değil 1,6 tdi ile. zaten teknik verileride bunu kanıtlıyor. şehirler arası tüketim verisi dsgde manuelinden daha yüksek yani sabit hızla en yüksek viteste bir miktar kanırtma durumu oluşuyor.
5 ileri konusuna gelirsek zaten aşırı uzun oranlı ve düşük maliyetli bir şanzıman varken neden 6 ileriye kassınlar.
ama şöyle bir durum vardı. golf V lerde 1,9 tdi manueller 6 ileri idi leonda ve octide 5 ileri. 1,6 ya geçerken 5 ileriye çevirdiler o şanzımanı.
Makinelerin, insanların karar gücüne ulaşmasına zaman var daha demekki.
Ama gene de DGS-Manuel kıyaslamasında şehir içi ve dışı için kesin bir şey denilemeyeceğini düşünüyorum. Çok sayıda test ve teknik veri karşılaştırdım. Kesin bir durum yok. Kimisinde DGS, kimisinde ise Manuel şanzıman şehir içinde/dışında az ya da fazla yakıyor. Kesin olan sonuç ise bu farkların hemen hiçbir zaman çok da ciddi olmadığı.
Ha, yukardaki kısım gene benim vurguladığım konunun dışında kaldı. Asıl mesele 5 ileri - 6 ileri konusu. 6 ileri'nin 5 ileriden genel anlamda daha verimli olması bir yana, Süperb gibi bir araçta 6 ilerinin çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. O "aşırı uzun oranlı" 5 ileri şanzıman her vites arasında çok ciddi oran farkları yaratıyor. Ha yaratmıyor olsa (yani ilk viteslerden itibaren uzun oranlı olsa) bu sefer de ağır yük altında başarılı hizmet veremeyecek.
5 ileride ilk vitesler kısa, son oranlar uzun olunca şu olacak: Araç hızlanma sürecinde sıkıntı hissettirecek, akıcı ve yumuşak hızlanamayıp vites değişimi için yüksek devir isteyecek. Yani ekonomik ve konforlu bir seyir için 1800 devirde vites büyüten sürücü beklediğinden daha düşük bir devirle karşılaşacak, aracı lökürdeyedip sallanacak.
5 ileride ilk vitesler de son oranlarla uyumlu bir uzunlukta olursa bu sefer de düşük viteslerdeki çekişten feda etmek gerekecek.
2010 yılında, 6 ileri şanzımanların havada uçuştuğu bir dönemde Süperb gibi bir ayıboğanın 1.6 TDI ile daha sağlıklı taşınabilmesinin yolunun 6 ileri şanzımandan geçtiğini düşünüyorum. Ha, 5 ileri de taşınıyor ki böyle bir yatırım yapmışlar. Ama şu kesin, 6 ileri olsa daha iyi olurdu.