2000 yılnda ilk launching girder makinesini düşünüyor peder bey. o makine konusunda iki üstün üretici var. birisi avusturya firması ikinciside italyan. eniyisi italyan olan. fiyat alıyorlar 900 bn dolar mı euro mu öyle bişi. nakliye hariç. sadece makine 200 ton geliyor ve sadece iskeleti 14 tırla taşınabiliyor hesap edin italyadan buraaya nakliyesini üstüne gümrüğünü falan
bakıyor bizimkiler olacka gibi değil. kataloglara bakıyorlar gidip yurtdışnda çalışan makineler ebakıyorlar. türkiyede aynısını bolu tünelleridneitalyanlar kullanmış ama yanına hiç türk yaklaştırmamışlar makine hep tel örgü arkasında italyanların kontrolünde kalmış orada çalışıp uzaktanda olsa inceleyenlerle görüşüyorlar. oturuyorlar masa başına 0 dan çok az bilgi ile makineyi tasarlıyorlar ortağı ile. o makine şuan halen çalışıyor çok daha ucuza mal oldu ve şuan 14 viyadük pozantı - ereğli kavşağı arası otoban inşaatında 14 yozgatta 1 düzcede 2 viyadük-köprü kiriş montajı yaptı şuan siirtte alkumru barajı pervari yolu reklasyon pojesi samanyolu köprüsü için montajı yapılıyor bayramdan önce 1 hafta uğraşıp de-monte ettik yolladk orada tekrar monte ediliyor 1 ay sonra orasıda biter geri yozgata gelip 3 4 köprü daha monte edicek
ülkemizin ilk yerli launching girder makinesidir
bu ilk makine: onun 2/3 lük kısmı
bu iş için boyunu revize ettik.
o makineden edindiğimiz tecrübeler ile 2 makine daha yapptık. birisi adana metrosunun toplam 4,5 km uzunluğundaki köprülerinin kirişlerinin montajını yaptı (fotoğrafı yokmalesef) şimdi depo sahasında yatıyor 3. makine gene ben geçen ay yozgatta iken mntajını yaptığım ve çalıştırdığım makine makine
bu makine:
oda sıfırdan kendi tasarımımız o makinede ciddi seviyede benim emeimde var ve 2 haftada 6 açıklıklı bir viyadüğün montajını yaptı. şuan yozgat sorgun arasında viyadük 240 ( ankara çıkışndan sonraki 240. kmdeki viyadük demek) de 120 adet 31 mt lik kiriş montajı yapıcak çalışıyor orada.
4. makinemizde şimdi üretimde bu 3 makinenin tecrübesi birleşti çok daha özel bir makine üretiliyor o makinede artvin yusufelinde 6 tane viyadük kirişlerini koyacak. yusufelinde viyadük yüksekliği temelden başlık kirişi mesnetleri yüzeyi 77 mt
not: mesleğimi seviyorum