Aramızda hiç ESSO diye bir yağ markası duyan oldu mu?
ZF' nin kontakt mail adresine bir e-posta yolladım; "ZF 5HP19 model şanzımanınız için tavsiye edilen yağ nedir?" diye. Cevap "ESSO LT 71141" dün kısa bir araştırma yaptım internetten. Bu yağ piyasada yok artık eskiden Türkiyeye mobil getiriyormuş artık kendi markasını basarak şöyle bir adı var "MOBIL LT 71141".
ZF türkiye distribütörünü aradım, çeşitli bilgiler aldım, bir yağ toptancısına aktardı beni. İlgilenen beyefendi Göker' inde dediği gibi eğer şanzıman tamir yahut başka bir sebeple inmediyse, sadece karterinden açılarak yağ boşaltılırsa, sistem içerisinde en az %20-30 yağ barındırır dolayısı ile sen sadece periyodik bakım yapacaksan fabrika yağı olan ESSO LT 71141 temin et dedi, mobil essoyu getiriyor aynı yağdır dedi. Filtre ve yağı değiştirir bir 100k daha gider diyerek yine bakımın önemli olduğunu vurguladı.
Bu hesapla hemen fiyat araştırmasına giriştim (diğer forum müdavimi arkadaşlara yardımcı olmak için yazıyorum)
VW Oil No. G 052162 A2 = VW Yetkili servisi Avekten sordum Lt'si = 21 TL
VW Oil No. G 052162 = Skoda yetkili servisi Atikten sordum Lt'si = 22 TL
Mobil Lt 71141 = Mobil T. Distribütörü Özyılmaz sordum paket halinde içinde 12 paket var yani 12 lt yapıyor paketi 200 tl. Perakende satışı yok, Aynı yağ perakendecide 20 tl.
Gökerin dediği gibi çok çok güzel tam sentedik ATF yağları hem castrolde hemde mobilde mevcut fakat bakım için aynı yağ olması gerek.
Kısaca iki günlük zaman zarfında öğrendiğim;
Piyasada "şanzıman yağı değişmez" gibi bir olgu oluşmuş tamamen yanlış bilgi diye düşünüyorum.
Örnek şu foto 51000 mil yapmış 2005 model bir araca ait:
Bu daha güzel;