en az yakan kamyon pazarda şuan mercedes axor 1840. actros avrupa versiyonu actros 1848 şuan pazardaki en ekonomik ağır vasıtalar. yüzde 19 a kadar düştüler. tga lar 100 kmde 40 lt civarında yakar.
man ise taş gibidir afedersiniz öküz gibi yük çeker çekişi 10 numaradır ama yakar.
ford cargo - bmc kıyaslamasına gelirsek ise en muadili ikisidir çünkü. mal sahibi bmc sever şöför ford. bu 60 lardan beri böyledir. cargo lar kolay arıza yapar bmc ona nispeten çok daha sağlamdır ama konforsuzdur ford kadar seri değildir.
scania ya gelirsek. abuk sabk bakım maliyetleri yüzünden tr pazarı için en mantıksız model. sadece abs sistemli olan bir scania nın fren balata değişim ve bakımı 4000 lirayı bulabiliyor ki bir manın motorunu 4000 liraya yaptırırsınız
fordun türkiyedeki yaygınlığı eski d1211 ve d1210 lardan kalma alışkanlık. ikinci bir sebebide cargo lara dikkatli bakın kabinin altı kabak gibi açıktır her yerinden dahat hava alır bu yüzden özellile güneydoğu illerde çok güzel iş yapar hararet oranı düşüktür.
not: doğan benim rahmetli dedem 57 den 83 e kadar kamyonculuk yaptı. ilk kamyonu benzinli südü bekarmış (studebaker) sonra 2 tane bmc eskitmiş. ikincisine yetiştim köyde yatardı gezerdik köy içinde 6 teker morris. babam ve 2 amcam kamyonda yetiştiler. amcamın birisi kamyonculuğu geçen sene bıraktı. amcamda bildiğim şöförlüğe adana içinde bir belair ile dolmuşçuluk yaparak başlıyor sonra onu satıp 60 küsür model burunlu 6 teker bedford alıyor. 90 yılında bedfordu verdi mavi renk d1210 ford aldı. senelerce ona bindi onu sattı kırmızı cargo aldı 84 model yataksız. cargodan sonra çek malı LİAZ aldı şahane bir kamyondu. halen onun motoru tga larda geliştirilmiş şekilde devam eder. LİAZ dan sonra 520 man, tekrar bir iki ford - ford cargo, en son da yavuz aldı. o yavuz 10 numara kamyondu evladiyelik halen 0 kamyonlara taş çıkartır performans yakıt ekonomisi vardı ve sorunsuzdu ( yavuzlarda volvo motoru vardır fatih lerde aynı kupa altında cummins motoru) bende onun yanında yetiştim sayılırım. o saydıklarımın içinden bir tek burunlu bedford a yetişemedim diğerlerinin hepsini kullanmışlığım vardır.
bu arada halen 1 adet dev fatih ve 2 adet man sahibiyiz. (84 model 26-281/ 94 model 26-321)