Gökhan Bey,
Malum kış geldi konut ve işyeri ısıtma konusunda forumda en bilgili üyemiz sizsiniz. Biraz sömürelim sizi
Forumdaşlar olarak merak ettiklerimizi soralım sizde müsait oldukça bizi bilgilendirin.
Hatta uygunsa kış boyunca bu konu üst başlık yapılabilir.
Örneğin ben petek havalarının nasıl alınması gerektiği sormak istiyorum, sadece tahliye musluğunu mu açıyoruz yoksa ayrıca yapmamız gereken başka bir işlem var mı ?
Elbette bilgimiz dahilinde cevaplayalım
Radyatörün üst köşesindeki hava alma yeri var.Vida şeklinde yarığıda var. İster tornavidayla isterseniz de buna özel yapılmış hava alma purjörüyle vidalı yeri çevirip hava gelmesini sağlamamız gerekli.Hava bittiikten sonra su geldiği zaman 1-2 sn daha akmasına müsade ettikten sonra tekrar sıkıp kapatın..
Hava almak için özel anahtarlar var.Bizde özel yaptırdık.Civarınızdaki doğalgazcılardan isteyin.(genelde yoktur ama deneyin şansınızı
) Olmazsa kombi parçası satan yerlerde de bulunabilir.Ben isteyene gönderirim ama ucuz bişey olduğundan kargoyla göndersem falan pahalıya çıkar.. Ama illaki isteyen olursa yollarım.
Döküm peteklerde de oluyor ama olmayanlarda var.Hepsinde olmayabilir.
benimde sormak istediğim birkaç şey var. normalde kombinin su basıncı 1.5 bar gösterirken kaloriferleri 2 saat kadar yakınca 2.0 bar a kadar çıkyor bu normalmidir. birde peteklerde hava nasıl oluşur? nasıl anlarız? nasıl alınır? busene ilk defa kombi kullanıyorum. öğrenci olarak nasıl tasarruf ederim
Basınç yükselmesi normal.Isınan su genleşir.Normaldir.Zaten 3,5 bar civarına gelirse emniyet valfi fazla suyu kombi altından boşaltır.
Durup dururken sistemde hava oluşmaz.Kapalı sistem zira..Ama su basılırken şebekeden kaynaklanan bir hava boşluğu olursa(zor bir ihtimal) anca o zaman olabilir.Ama radyatörü sökerseniz ver yeniden takıp su basarsanız o zaman hava olur.
Evde sürekli birileri bulunmuyorsa izolasyonda iyiyse akşama kadar kombiyi kapatmak yerinde bir karar olur.Ama ev çok soğuk oluyorsa gündüz kombiyi açık ve kısık bırakmak yerinde olur.Kullanılmayan odaların radyatörleride kapatabilirsiniz.Ama dikkat edinde kapı altlarındaki boşluklarıda kapatın.Oraya sıcak hava akışı olacaktır.Tasarruf edeceğim diye zarar edersiniz sonra
Ama en çok kullandığınız odanın yan duvarı hiç kullanmadığınız odanın duvarı ile yan yana ise bu durumda ısı transferi gerçekleşir ve ısı kaybınız oluşur.O zaman o odanın peteğinide azıcık açmak fayda sağlayabilir.
Kalorifer petekleriniz eski tip dökme değilse yeni tip ise sağ üst kısımlarında dönebilen beyaz bir halka ve onun ortasında tornavida ile döndürebileceğiniz bir vida mevcut.
Beyaz halkanın üstünde birde delik var. Halkayı çevirip deliği aşağı bakacak şekle getirin, biri altına tas tutsun (zira yağlı bi karışım halıya malıya bulaşmasın) sonra ortadaki vidayı çok yavaşça gevşetin, lambur lumbur çevirmeyecen, yavaşça.... tıssss edecek hava boşalacak ve hava bitince sıvı akmaya başlayacak, hava bitip sıvı görünür görünmez geri sıkacaksın.
Ben hep böyle yapıyorum sonra biraz çalıştıktan sonra basıncı su eklemek sûretiyle düzgünce ayarlayıp bırakıyorum.
Çok doğru Hakan!, Sadece kombiye su basarken kombiyi kapalı tutun..
hacim sabit ise ve ısı yükseliyorsa malzeme genişlemek ister dolayısı ile genişleyemeyeceği için basıncı artar.
yani şöyle düşün tesisatın içindeki toplam su hacmi belli. ısındıkça genleşme oluşur ancak su teorik olarak sıkıştırılamaz bir madde sayılır dolayısı ile basınç bir miktar artar
teorik olarak bakınca bence normal ama gökhan üstad en doğrusunu söyler
Çok doğru Yunus..Fizik kuralları işte hepimizin bildiği
Madem soru soruyoruz.. Ben de katılayım NAsı olsa bir eli gazetelerde çıktı arkadaşımızın..
İlk soru.. Biz de bacalı tip Baymak kombi var.. Tıkır tıkır çalışıyor.. Ancak bu sene hiç bakım yapmadık ve bazen ayanrken pır pır ettiğini duyuyorum.. Hani tüplü şofben'lerde gaz azalınca pır pır eder ya alevlerin sesini duyurm böyle.. Sizce bi usta çağırayım mı..
İkinci sual.. Evde 7 tane petek var.. Kombinin altında 7'sinin de mandalı var.. ekonomi olsun diye 4'ünü zaman zaman kapatıyorum.. Daha az petek daha düşük fatura mı demektir?
Ahret sorusu.. Dışarıda sıcaklık 0 derece diyelim.. Evimiz de dışarıdan mantolamalı ve PVC camlı.. Sabah 9 akşam 8 arası evde olmayan çocuksuz bir çift böyle soğuk günlerde kombiyi açık bıraksa mı karlı olur.. Yoksa buz gibi eve gelince kombiyi açarsa mı karlı olur?
Mandal ne yahu :++:
O kombiyi servise göstermek lazım, burdan yorum yapmak yanlış olur görmeden...
Ahiret sorusunun cevabını yukarıda verdim..
Evin durumuna göre deneme yapılarak en doğru sonuca ulaşılır.O kadar çok farklı evlerimiz varki.Çok kriter var..
Zaman ayarlı dijital prizler var aslında. Muhakkak iş görüyordur istediğiniz gün ve saatte kombinin çalışmasını sağlıyor. Fakat tavsiye etmeyenler de yok değil bu konuya da bir açıklık getirseniz keşke.:+1:
En güzeli time switch kombi için, yada oda termostatı..
Bizde gökhan abinin önerisiyle termostatik vanaya geçtik bakalım bu ay fatura ne olucak
Onunda ilginç bi yönü var aynı odada aynı değerlere ayarlı 2 petekten biri yanarken öbürü yanmıyor bu da normalmiş öyle dediler gerçi her zamanda olmuyor ya
Farkeder, tasaruurf sağlarsınız inşallah..
Niye yahu ikiside aynı tepkiyi göstermesi lazım..?
Bebeğim doğmadan önce kombinin zaman ayrını kuruyordum, eve gelmeden 1 saat önce yanardı, tüm gün en kısıkta yanmasından daha az geliyordu fatura.
Ama evin korunaklı olması lazım. Yoksa o evi ısıtmak için daha çok tüketim yapar.
Kesinlikle..