Tork bandı biraz daha optimize edilmiş. Aslında yeni motorlar 106hp dir ama mais ikisinide 105 diye lanse ediyor.
106-105 olayının birim farkı ve marka taktiğinden öteye geçmediğinden eminim. PS-HP farkı nedeniyle canlarının istediği gibi kullanabiliyorlar 1-2 güç birimini. Ama şu da var: Renault bahsettiğiniz değişikliği yaptıktan sonra bunu "106" olan güç birimi ile farklı adlandırmak istemiş olabilir.:ok: Yani dediğiniz gibi, 106 hp ya da ps diye görünen yeni motor 105 olarak görünenden daha yeni bir düzenlemeyle kullanılıyor oluşunu bununla ifade ediyor olabilir.
Bir de bu dönemde "tork bandı optimize edilmiş" lafı duyunca aklıma bandın güçlendirilmesinden ziyade kırpılması geliyor. Zira tork bandına ne kadar müdahale edilmiş araç gördüysem alt devirlerine bir tokat yemiş oluyor.
Bu arada DCI konusunda bilgi sahibi olduğunuza göre elinizde tork grafiği de vardır belki ?
Onu da bu şamataya (1.6 TDI-TDCI) katmak isterim grafikte.:++:
Ben 112 TDCI her daim geçer yakar, yandığı yerden çeker ağızlı burunlu kayar demek istedimdi
Ha; ben de zaten o bunu yer diye yorum yapmamıştım. Ama madem açtık konuyu, sana katıldığımı belirteyim. (112 olayını ayrı tutarak)
Grafikten de görünüyor ki TDCI'ın hızlanma devirleri olan 3000-4400 arasında bir üstünlüğü var. Özellikle üst viteslerinin de TDI'dakilerden daha kısa oduğu düşünülürse özellikle örneğin 120-180 arası hızlanmalarda TDI'a acı verici bir şekilde üstünlük sağlayacağını tahmin ediyorum.
TDI da bambaşka bir mucize aslında. Adamlar resmen atmosferik motor gibi tam bir geniş bant motoru yapmış. Ama bu tip bir değişikliği daha bir kısa şanzıman takip edeceğine tam tersine daha uzun bir şanzıman takip etmiş. Bu motor son oranı 53 km/s çeviren 5 ileri manuel'e göre bir motor değil. Bu 5 ileri manuel de maks gücünü 4400 devirde veren, 5000 devire bile sıkıntısız ulaşan motor şanzımanı değil.
Ha, ekonomi için bu motorun bu şanzımanla birleşmesi de kaçınılmaz tabii. Sonuçta benim bu yorumum tamamen performans odaklı idi. (ki 1.6 dizel bir motor söz konusu olduğundan VW mühendisleri bayağı gülerlerdi herhalde bana) Ama en azından şöyle adam gibi oranlı bir 6 ileri manuel beklerdim. Millet 1.6 benzinlilere koymaya başladı artık 6 ileri manueli...