Her zaman derim, millet yakınıyor ama hikâye, hakkaten eskisi gibi değil vatandaş parası var.
Bugün lise mezunu Astsubay 2700 TL maaş alıyor, Polis 2000 liradan aşağısını görmüyor, öğretmen maaşı desen 2000 TL'yi buluyor ek dersiyle kimi geçiyor, doçent nerden baksan 3000 TL, araştırma görevlisi 1800 TL alıyor, en düşük memur maaşı 1250 TL, hani nere para yok anlamıyorum
Benim KYK bile 180 liraydı 240 TL oldu
(yazdığım maaşlardan daha yükseğini alan meslek mensubu kişiler sırıtabilir farkındayım)
Amerika gibide değil ki bura, ekmek alıyordum hiç unutmam 2.54 dolardı, gerisini siz hesap edin, ordaki maaşım 1300 USD idi aylık. Ekmek fiyatı maaşımın 2/1000'i idi. Yani bi maaş 500 ekmek alıyor.
Burda asgari ücret 760 lira, ekmek 50 kuruş. Bir maaş 1520 ekmek alıyor.
Tabi mal sepetine bir çok şey eklenebilir ama süte 4-5 dolar para veriyordum, ekmeğe dediğim gibi, portakalın tanesi 0.8 dolardı, domates biber falan 5-6 dolar, 2618 nüfuslu kasabada bi göz odaya aylık 1000 dolar kira veriyorduk 4 kişi.
Şimdi insan elini vicdanına koyacak, memleketin durumu bence iyi. Satın alma gücü paritesine göre (dediğim rakamı okuyunca şok geçirmeyin parite bu) kişi başına yıllık gelir 15.500 dolar.
Yoktu önceden bunlar, babam askerdi Marlboro'yu bi o içerdi mahallede ya da kışlada, parasından değil yoktu yook
Gaz, benzin, tüp, tahıl, ekmek hep kuyruk ile alınırdı ben dâhi hatırlıyorum. ( yaş 22)
Nedense kendimizi hep gelişmiş ülkelerle kıyaslarız ama insanlar unutuyor biz 3. sınıf bir ülkeyiz ve kategorimizde en iyilerdeniz. Bugün ABD'den, İngiltere'den bakalım, onların bütçe açıklarının GSMH'ye oranları (yüzde bu miktar değil) bizimkinden çok çok fazla.
Yurt dışına çıkınca anlıyorsunuz memleketteki fiyatların muhteşemliğini ve maaşların süpper oluşunu. Roma'da bi hamburger bi kahve aldım 20 amerikan doları verdim 20 !!!
O ne ulan?
Heee kimse gıdayı, barınmayı hesaba katmıyor e niye bura araba forumu. MTV ve akaryakıt vergileri yüksek doğru. Nedense hep deriz Amerikada benzin ucuz
E arabanın yakıtı ucuzda insanın yakıtı pahalı, saçma sapan şeylerle besleniyorlar halleri ortada.
Yok abi memleket güzel boşversene, emekli sandığından emekli 5 kişilik bir ailenin en büyük çocuğuyum (anne ev hanımı) ve sıfır km araca binip yılda 20.000 km gezebiliyoruz, biraz öncesine gidip karşılaştırmak muhakeme yapmak lazım.
NOT:Hükümet savunucusu falan değilim kendileriyle işim olmaz ama radikal yaklaşırım.