Arkadaşlar, beni yanlış anlamayın.
Ama bazı noktalarda farklı düşünüyorum.
Bmw, Mercedes bunlar Premium markalar
Ve bu markaları alan insanlar D sınıfı araçlarla ilgilenmezler
Bu markaların müşteri portföyü farklıdır.
Ancak bu markaların diğer araçlardan çok daha üstün bir kaliteye sahip olmasından kaynaklanmaz.
Müşteri markayı ve prestiji satın alır, bu yüzden de bu markaların fiyatları Türkiye şartlarına göre çok yüksek olur.
Mercedes ve Bmw gibi markalar fiyatlarını düşürüp bu araçları herkesin alabileceği bir fiyat seviyesine çektiği takdirde müşteri portföyü değişecek, daha önce bu araçları markası, prestiji vs gibi nedenlerle bu araçları tercih eden kesim farklı alternatifleri deneyecek ve başka markalara kayacaktır.
Böyle bir şey de Mercedes ve Bmw gibi Premium kabul edilen markalara zarar verecek, yılların birikimini bence hatalı olabilecek bir politika sonucu yok edecek, markaya zarar verecekdir.
Ben şimdi bu yazdıklarımdan sonra Bmw’nin SuperB’ den daha kaliteli olduğunu düşünmüyorum.
Sonuçta aynı malzeme kullanılıyor,
Bmw aracını altın kaplama yapmıyor ya da aracını elmas gibi değerli madenlerden yapmıyor.
İkisi de aracında aynı malzemeyi kullanıyor, aynı çeliği kullanıyor, aynı plastiği kullanıyor vs vs.
Kullanılan malzeme kalitesi aynı ya da birbirine yakın.
Hani belki motor biraz daha güçlü ve kaliteli olabilir, o da bir ihtimal.
Ben bir SuperB kullanıcısı olarak araçta kullanılan malzemelerin hep kaliteli olduğunu görüyorum
Sonuçta bu araç iş adamlarına hitap etmesi için üretilmiş bir araç.
Siz böyle bir amaçla ürettiğiniz bir aracı kaliteli yapmak zorundasınız, konfora ve lükse yönelik her türlü detayı düşünmeniz gerekir.
Ben sözümü biraz daha ileri götürüp SuperB’nin Bmw 3.20’ den daha iyi ve daha dolu olduğunu söyleyeceğim.
Çünkü bu araçta her türlü detay düşünülmüş, her türlü konfora, lükse ve gösterişe sahipsiniz,
Bmw 3.20 aldığınızda bu kadar konfor yüklü, en ince detaylar düşünülmüş bir araca sahip olamazsınız,
Sadece marka prestijini satın alırsınız, bir de daha güçlü bir performansı.
Peki Bmw 7.40 alacak kadar maddi gücüm olsa SuperB ilk tercihim olur mu ?
Hayır, çünkü burada marka prestiji devreye girer.
Bmw ya da Mercedes alırım, SuperB almam.
Dediğim gibi Bmw, Mercedes gibi markaları satın alan insanlar sadece kalite, konfor vs gibi etkenlerden dolayı bu araçları tercih etmiyorlar.
En önemli etken MARKA PRESTİJİ
Bu insanlar MARKAYA paraya ödüyorlar, buna bir nevi HAVA PARASI diyebilirsiniz.
Eskiden Bmw, Mercedes ve diğer araçlar arasında gerçekten fark vardı, ama o kadar fark kalmadı.
Otomobil piyasası çok yol kat etti, teknoloji çok ilerledi, her firma birbirini taklit ediyor, en kötü dediğiniz bir firma bile belli standartlara sahip araçlar üretebiliyor.
Örnek isterseniz ; Hyundai, Kia, hatta Audi
Bugün Hyundai Genesis gibi bir aracı üretebiliyor.
Kianın Suvları Türkiyede çok tercih ediliyor ve bence kaliteli araçlar üretiyorlar.
Audi eskiden Premium bir marka değilken şimdi artık Premium markalar arasında sayılıyor.
Artık otomobil firmaları arasında çok fazla fark kalmadı.
Bundan sonra kişilerin tercihlerini aracın güçlü marka imajı, güçlü ikinci eli, tasarımı vs gibi etkenler etkiliyor.
Sonuç olarak ; Otomobil piyasası çok yol kat etti, teknoloji çok ilerledi, markalar arasında uçurum kalmadı, birinin ürettiğini diğeri de üretiyor, teknoloji gizli kalmıyor ve hemen taklit edilebiliyor.
Tercihleri belirleyen etkenler artık farklılaşmaya başladı.
Bmw, Mercedes gibi araçların tercih edilmesinin en büyük nedeni de bana göre MARKA İMAJI